Станіслав і Крістіна Гроф: "Людство єдине у суті і розмаїте у формах , тому плекайте власну національну ідентичність".

С большим удовольствием выкладываем интервью со Станиславом и Кристиной Гроф, которое провела в Киеве Ярина Винницкая в мае 2013г. Интервью было опубликовано в усеченном виде в журнале "Український тиждень" - без Кристины Гроф!!!:(

С разрешения Ярины мы разместили ВСЁ Интервью в оригинальной версии (на украинском языке) ВСЕ вопросы и ответы, которые побоялись опубликовать(!) в журнале:

 

 

 

Епіграфом офіційного сайту Станіслава Ґрофа є знаменита фраза зі стін Дельфійського храму Аполлона - «пізнай себе». І саме цим доктор філософії, професор психології Каліфорнійського Інституту інтегральних досліджень, засновник і президент Асоціації Трансперсональної Психології Стен Ґроф активно і успішно займається вже понад 50 років, а також спонукає інших приєднатися до такого екстравагантного заняття як «подорож у пошуках себе» (книга “TheAdventureofSelf-discovery”, 1988).

Його внесок  у розвиток сучасної психіатрії та психотерапії важко переоцінити: дослідження змінених станів свідомості (експерименти з ЛСД) і їх великої терапевтичної цінності в контексті еволюції свідомості, дослідження важливості впливу процесу пологів на психічний статус індивідуума, а також створення власного терапевтичного методу роботи з емоційними і психосоматичними розладами.

Терапія словом – такий популярний у ХХ ст. психоаналіз та інші похідні від нього напрямки – була спробою дістатися суті проблеми. Втім, не зовсім успішною спробою. Так само як і сучасна психіатрія є невдалою спробою заглушити симптоми, а не вилікувати захворювання. Тож, можливо, причина захворювання знаходиться за межами того, куди може сягнути наш звичний стан свідомості? – припустив Станіслав Ґроф.

І якщо доктор Фройд вважав, що дитина приходить у цей світ як «tabularasa», то багаторічні експерименти доктора Ґрофа показали - людина не обмежується  пост-натальною біографією, а сам досвід народження випереджає біографію як за хронологією, так і за важливістю свого впливу на психіку індивіда.

Тому він пропонує власну модель психіки - її розширену версію, яка, окрім життєвого досвіду, вміщує перинатальний період (вагітність і самі пологи) та сферу трансперсонального (індивідуальне та колективне безсвідоме, що містить емоційний досвід попередніх поколінь, культурні феномени та архетипи, релігійні екстатичні переживання). І така картографія психічної реальності дає можливість побачити коріння наших щоденних проблем, що залягають набагато глибше, аніж до цього вважала сучасна психіатрія.

Так вважає доктор Ґроф. А що він думає з приводу інших актуальних суспільно-політичних тем запитаємо у нього особисто.

© Ярина Винницька

Продолжение можете скачать по ссылке ниже:

Полная версия - скачать

 

Источник полной статьи - сайт Інтерв'ю з України

 

С уважением, Сергей Попроцкий

15 августа 2013

Переводчик

Случайная мандала